pühapäev, 15. jaanuar 2017

Saatsin restoranis toidu kööki tagasi - kas see on Eestis levinud?

Kas Sina oled kunagi saatnud restoranis roogasid tagasi kööki? Telesaateid vaadates tundub, et välismaal on see üsna levinud. Olen söönud erinevates toitlustuskohtades praade/magustoite, mis pole just paremini õnnestunud, kuid pole kunagi seda tagasi kööki saatnud.

Külastasin eile elukaaslase ning tema perega Tartus asuvat Vene restorani Vassilissat. Kuna kodus oli eelnevalt valminud vürtsikas pastaroog, siis kohapeal valisin menüüst nädalapakkumise joogi - Mojito. Söögipooliseks sai valitud sibularõngad kastmega ning Pavlova kook (seda ma jumaldan ning tean ka valmistamiskunsti võlusid). 
Sain oma koogi kätte - päris uhkelt serveeritud - kuid esimese asjana märkasin, et vahukoort oli vähe, suur ports oli kohupiima (klassikalise Pavlova puhul peaks olema ainult vahukoor), tükiline ja maitsetu. Tükiline kohupiim - see tekitas esialgu minus kõige rohkem küsimusi. Marju praktiliselt polnud, mis on tegelikult selle koogi trumbiks. Ja kui kahvliga keskelt ilusti pooleks teha, siis avastad, et kahvel ei lähe läbi. Miks küll? Sest besee - see on valesti küpsetatud. No tõesti, ma tahtsin elamust, kuid kahjuks ei saanud seda. Besee peaks olema mõnusalt rabe, mitte nagu näts. Ilmselt oli küpsetamistemperatuur vale või võeti valel hetkel besee ahjust välja. Selleks, et besee ei tuleks välja, on väga palju võimalusi, rohkem kui selle õnnestumiseks.
Tõesti ei soovinud seda kooki süüa ning mainisin seda ka teenindajale, kes ütles, et besee on neil varasemalt valmis tehtud. Saatsin koogi kööki tagasi, kuid uut Pavlovat ma asemele ei soovinud. Tellisin hoopis laimi-toorjuustu koogi. See oli tõeliselt imeline.

Tänasin teenindajat ning jutustasime, kus leiab Tartus ning mujal Eestis väga häid toorjuustu kooke. Tartus soovitati mul proovida Pahade Poiste oma, pean selle külastuse ilmselt ära tegema. Nagu kohane toidu tagastamisele kööki, oli arvel ainult toorjuustu kook.
Restoran Soffa Pavlova
Kuid postitust võiks lõpetada sellega, et aasta 2016 parima Pavlova koogi sain Haapsalus - restoran Soffa. Seal oli besee imeliselt valminud ning keskel oli nn üllatus, nagu jäätise moodi midagi, aga palju enamat... äkki midagi külmjääga seotud? Peate seda lihsalt ise proovima, siis saate aru, millest juttu on. Ja kui ma õigesti mäletan, siis tegin sellest ka pilti... otsin, ehk leian...

10 kommentaari:

  1. Ma ei mäleta juhust, et keegi oleks "välismaal" iial midagi kööki tagasi saatnud - peale veini. Millest selline mulje?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veini tagastamine - päris huvitav, just sellega pole mina kokkupuutunud (olles elanud nt Portugalis). Kirjutasin, et telesaateid vaadates, näen, kuidas saadetakse toite tagasi. Isiklikult olen näinud Hispaanias paaril korral, kus on mereannid tagasi saadetud, kuna on üleküpsenud. Sellest ka selline arusaam/arvamus.

      Kustuta
    2. Ma arvan, et Kaur mõtles ehk seda kui vein tuuakse proovimiseks ning see ei sobi ja soovitakse muud. Pudelit, millest oled kahe klaasi jagu juba joonud, ilmselt tõesti keegi tagasi ei saadaks :)

      Seda kas välismaal saadetakse rohkem toitu tagasi kui Eestis, ei oska ma tegelikult kommenteerida. Ilmselt oleneb asi külastatavate kohtade kvaliteedist + enda iseloomust. Filme siinkohal võrdluskohaks võtta ei saa, sest noh, pole päriselu :)

      Ise elan Prantsusmaal ja tutvusringkonnas on mitmel korral ette tulnud, et toit on tagasi saadetud. Peamiseks probleemiks liha vale küpsusaste või teenindaja ebapiisavad teadmised menüüs olevate roogade osas. No näiteks, et kui uurid roa kohta, et kas on ka väga vürtsikas ja öeldakse, et ei-ei, pole tulist maitset tundagi. Ja siis tuleb selline tulekera seal taldrikul, et kutsu või tuletõrje :)

      Kustuta
    3. Tundub, et Kaur pidas tõesti silmas veini testmist.

      Filme aluseks tõesti võtta ei saa, pigem mõtlesin erinevaid kokandussaateid, alustades nt "Minu köök on parim" jne.

      Usun, et Prantsusmaal(olen 3 korda külastanud) ning mujal Euroopas on see üsna levinud, et kui toit pole see, mida lubati, saadetakse roog tagasi. Liha küpsusastmete erinevus on ju sekundite mäng, niiet võib tõesti juhtuda :)

      Kustuta
  2. Mina toitu pole tagasi saatnud, on küll oodatust teistsugune olnud, aga nii halvasti tehtud rooga pole saanud. Hotellis olen vaid ühe korra teise ruumi küsinud, sest broneerides lubas booking.com vanniga tuba, aga meile anti vaid duśśiga. Asemele anti nö renoveerimata tuba, mis oli vaid pisut lihtsam, ometi suurem ja mul oli peamine, et vann oleks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõtlesin pikalt, kas tagastan koogi (kuna eestlased on ju tagasihoidlikud), kuid kook oli väga kehv, aga toorjuustu kook oli see-eest imemaitsev.

      Hotellituba olen ka kunagi vahetanud, olin u 15 a. Türgis, hotellitoas,nägin suurt mardikat (mis ilmselgelt Türgis tavaline ja ronib rõduuksest sisse) ja läksin vastuvõtu lauda, sain merevaatega toa ja vanniga. Tagantjärele mõeldes... mida kuradit ma korraldasin??? Lausa naerma ajab see teismelise mõistus ja tegutsemine.

      Kustuta
  3. Ehh... selle peale ma ei mõelnudki, et keegi võiks sülitada uue roa peale. Usun, et seda siiski ei tehta, pigem jääb see ikka filmidesse :)

    VastaKustuta
  4. Mul on nii mitmeidki kordi toodud lauda vale söök ning olen seda siis teenindajale öelnud ja saanud oma tellitud toidu ka ikka kätte. Samas nii saab mitmekordselt kõhu täis, sest lauale toodud valet einet tagasi ei viida ja selle saab rahus ära süüa :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päris omamoodi kogemus, mul pole kahjuks või õnneks sellist asja ettetulnud. Ehk mäletad, mis toitlustusasutuses sul sedasi juhtus?

      Kustuta
  5. Elan Hiiumaal ja kohalikus pitsabaaris on toodud vale pitsa ning Wabriku restoranis olen ka saanud valet einet mekkida.

    VastaKustuta