pühapäev, 5. veebruar 2017

Töötutoetus - kas sellega saab ära elada?

Olin töötuna arvel 3 nädalat, kuna vahetasin töökohta. Mäletate postitust, et nädala jooksul üritan loobuda ühest üleliigsest asjast, seal oli välja toodud ka töökoht. Seda ma ka tegin - läksin töölt ära. Olin töötanud eelmises kohas üle kahe aasta, kuid elus tuleb teha muudatusi, kui ei olda rahul olemasolevaga. 

Läksin Töötukassasse, ootasin 30 minutit ja sain konsultandi jutule, väga põhjalik ning professionaalne teenindus. Kui võtta end töötuna arvele, peab iga kuu käima oma konsultandi juures, siis makstakse ka töötutoetus välja. Konsultant ütles, ega me järgmine kord nagunii ei kohtu, kuna minu töökogemus, täiendkoolituste hulk ning haridus on muljetavaldav, et töötuks ma kindlasti ei jää. Ega seda ma ei arvanudki, kuid töölt oleks ma nagunii ära läinud, ka siis, kui poleks uut kohta terendamas. Oleksin kirjutanud Töötukassale äriplaani ning saanud algkapitali oma ettevõtte loomiseks.

Kuid mis on selle postituse mõte? Kui Sulle ei meeldi töökoht, kui Sa pole rahul oma juhiga ning kui Su juht ei oska kuulata ega arvestada alluvate kommentaaridega ega kriitikaga, siis pole mõtet sellel ametipositsioonil jätkata. Endasse peab uskuma, et kuskil on töökoht, mis just Sulle loodud ning kus väärtustatakse Sind just sellisena nagu Sa oled (minu puhul nt tugev kriitikameel). Ja mis peamine, pead uskuma, et leiad töökoha, kus makstakse Sinu tulemuste ja pingutuste eest väärilist tasu!
Pilt on illusteeriv ning Google avarustest leitud.
Selleks, et võtta ette aga töökoha vahetus, tuleb üldjuhul elada mõnda aega ilma töö ja palgata, ning minna Töötukassase, et saada ühe päeva eest 4,86 €. Kas selle eest on võimalik ära elada? Ilmselgelt on vastus ju ei, kuid miks siis palga pealt võetakse töötukindlustusmakset? Me saame seega oma brutopalgast  1,6% vähem töötasu kätte. Lisaks maksab tööandja 0,8% brutopalgast töötukindlustusmakset. Kui vaadata neid protsente, siis võib laias laastus öelda, et ma ei saa oma eelmise töötamise eest seda summat tagasi. Peaksin olema mitu kuud vähemalt töötu, et saaksin selle summa tagasi.

Seega töötutoetus on tegelikult kinnimakstud meie enda palgast, kuid sellele võiks lisanduda ju veel mõni riigi poolne toetus. Ja veel, kui lahkud töölt oma soovil või poolte kokkuleppel, siis saad päevas 4,86 € toetust. Kui Sind on aga vallandatud või koondatud, siis on juba teised summas, loomulikult suuremad.

Aga olgem ausad, sellise päevamääraga ei ole võimalik ära elada. Soovitan soojalt hakata koguma sukasäärde raha, kui plaan vahetada töökohta. 

6 kommentaari:

  1. Kui pärast töölt ära tulekut kasvõi üks päev töötada tähtajalise lepinguga mõnes asutuses, siis hakkab saama töötuskindlustushüvitist, ehk seda suuremat raha, milleks maksu kogutakse. Töötutoetus on väike, aga selle kõrval makstakse 2500 euro ulatuses kinni koolitusi, mida tasub samuti võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea tähelepanek! Mulle öeldi koolituste kohta, et koolitusi saab ainult siis, kui kandideerin kuskile tööle ning tööandja ei ole nõus tööle enne võtma, kui koolitus läbitud.

      Tundsin ühe koolituse vastu huvi, aga öeldi, et koolitust veel ei saa, enne peab tulevane tööandja seda kinnitama, et koolitust vaja.

      Tundub, et varasemalt oli koolituste saamine lihtsam, vähemalt mu tutvusringkonnas kasutasid seda võimalust paljud.

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, kas juhtus näpukas ja mina kustutasin kommentaari või Teie? Kahjuks ei näe sisu.

      Kustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. vabandust, kogemata panin enne kohvi teemasse mõeldud kommentaari siia :D

      Kustuta