teisipäev, 7. veebruar 2017

5 imelihtsalt võimalust kulutada poole vähem raha

Postimehe Tarbija rubriik avalikustas teisipäeva teises pooles artikli teemal "Viis suurt kuluallikat, millest säästmine tõesti toimib". Delfi Ärileht kirjutas järgmisel päeval suhteliselt sarnase loo, pealkirjaks "5 lihtsat viisi kuidas säästa raha, kui elad palgapäevast palgapäevani". Kas tegemist lihtsalt kokkusattumusega või mõisteti, et sellise sisuga lugu toob klikke?

Kuna olen varasemalt töötanud ajakirjanduses, siis tean, et päev algab sellega, et loetakse üle konkureerivad paberlehed ning seejärel hoitakse pidevalt silma peal uudisteportaalidel. Osadel meediafirmadel on lausa mõningatega kokkulepped, et võib teha oma loo, viidates algallikale. Antud juhul see päris nii pole, kuna artiklite sisud mõnevõrra erinevad, kuid kokkuvõttes tavainimesele ikka sama. 

Mõlemad on tõlkelood, algallikad on erinevad. Seega tegemist ei ole siiski kopeerimisega, kuid tihedas konkurentsis pinnale jäämiseks, on vaja teha lihtsaid lugusid, mis inimesi kõnetavad. Niiet, siia kirjutan omapoolse, väga lihtsa, arusaamise, kuidas kulusid kontrolli all hoida.

1) kasuta ühistransporti - linnaliinidel sõitmiseks tee endale kuukaart; unusta ära taksod; pikemateks sõitudeks osta varakult pilet ette (Tallinn-Tartu pileti võid saada lausa 3 või 5 euroga, kui ostad nädal aega ette)

2) võta tööle lõunakarp kaasa - kui oled harjunud kolleegidega käima söömas, siis tead, et Sulle ei pruugi maitsta päevapraad, mis antud päeval pakkuda, seega võtad kallima prae menüüst. Keskelt läbi maksab päevapraad 5 eurot, palun korruta see nüüd 21-ga. Mida Sa selle summa eest endale lubada saaksid?

3) taaskasutus - väga paljud kirbuturud ning nt ka Humana pakuvad praktiliselt uusi asju. Ja pärast saavad nendest riietest/jalanõudest just Sinu lemmikud, ja kui mõtled, et soetasid need ainult 2 euro eest? (Sellest teemast pean kunagi eraldi peatüki tegema, kuidas sain 21 euroga täiesti uuei Seppelä talvejope ning 2 euroga Tamarise uued kontorikingad).

4) tarbi vett - milleks vaja poest osta mullivett või mahla? Kraanivesi ja paar viilu sidrunit - super tulemus!

5) mõtle, siis tegutse - kui näed midagi ägedat kallis poes, siis mine algul koju ja mõtle, järgmisel päeval soeta endale see, kui oled kindel, et vajad seda! Kuna tegemist masstoodangutega, siis küll kaupa jätkub.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar