teisipäev, 10. jaanuar 2017

Käsitööoskused on välja suremas!

Kui palju tänapäeva noortest oskab õmmelda, heegeldada või kududa? Kas enamasti ostetakse poest villased sokid (kui keegi veel neid üldse kannab - sünteetilised sokid on ehk populaarsemad?) Või võetakse näputöö ette? 

Eelmise aasta novembris heegeldasin kaks ümmargust kaltsuvaipa, läbimõõduga 1 m, kahjuks ainult ühest on tehtud pilt, kuna jõudsin need vaibad enne ära kinkida. Külastasin kauplust Sõbralt Sõbrale, ostsin 2 euroga kardinad, millest tegin pikad ribad materjali jaoks. Leian, et kaltsuvaip peab olema taaskasutus, mitte ostma kangapoest trikotaažpaela (u 7-12 € / 500g). 

Aasta alguses võtsin heegelnõela ja -niidi kätte, tuletasin meelde erinevaid võtteid ning sambaid - valmis nn proovitööna linik. Heegeldamine tekitas minus hasarti, oleks vaid rohkem aega... Suutsin pisikuga nakata ka vanemat õde (28), kes alustas lapiteki valmistamist. Ka ema hakkas tegutsema, võttis vardad kätte, kudus mulle villased sokid ning tuttavatele jõuludeks kindaid. 

Sügisel juhtus olukord, kus elukaaslase väike õde (4.klassi õpilane) pöördus minu poole murega, et ta ei tunne huvi heegeldamise vastu ning ei oska seda. Tundub, et koolis õpetatakse ainult keti heegeldamist. Juba töövõtted on valed - ei oska heegelnõela käes hoida - kas sellest ei peaks õpetaja koolis tundi alustama? Ja väiksel preilil ei olnud mitte mingit huvi heegeldada. Mõtlen enda väikese õe peale, kes on hetkel 14, ka tema ei ole vaimustuses käsitööst. Kas õppekavad on koolis muutunud või tänapäeva lapsed ei tunne huvi käsitöö vastu?

Liigun tagasi aastasse 2002, kui alustasin põhikoolis käsitöö tundidega. Õpetaja oli väga konkreetne ning nõudlik, kuid kõik õpilased ja lapsevanemad teda ei sallinud... Käsitöö aine jaoks pidime võtma kaustiku, kuhu kleepisime kõik nn proovitööd, mis nelja aasta jooksul tegime. See kaustik on mul siiani alles (ilmselt ainuke vihik, mis põhikooli ajast alles). See vihik on innustanud nii elukaaslase õde kui ka minu väikest õde käsitööga tegelema. Kui mõned võtted ei meenu meenu, siis on hea vaadata märkmeid ja tuleta meelde - käsitöö õpik eluks ajaks!


Kas tõesti on käsitöö hääbumas, kuna tänapäeva noored ei tunne huvi ega soovi ise midagi teha? Lihtsam on veeta aega nutiseadmetes. Üldhariduskoolide ainetes kasutatakse väga palju nutiseadmeid. Igas aines on vaja teha mõni iseseisev töö, mis näitab, kui hästi oskad internetivarusi kasutada, kuid kas sellega võib kaduda oskused kätega tööd teha?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar